Skip to main content
  • Gellért Ferenc

Pártfüggőség?

Csalódott vagy a választási eredmények miatt?

Nagyon örülsz a választási eredménynek?

Majdnem mindegy. Ez csak azt bizonyítja, hogy valamelyik politikai oldal vagy párt túlságosan erős befolyása alatt élsz. Megszállt egy túlzott pártszimpátia, amely aztán kinevelt és felhizlalt lelked mélyén egy antipátiát a másként gondolkodókkal szemben. Tehát e téren nagyon nem vagy szabad.

Ezek az érzéseid jelzések, hogy „hé, ébredj fel befolyásoltságodból!” Ha nem kerültél volna egyik-másik párt befolyása alá, akkor most sem fájdalmas, sem örömteli érzések nem töltenék be lelked a választási eredmények láttán, különösen nagy fájdalom vagy nagy öröm nem.

Ezekkel a pártoskodó érzésekkel ismét lehetőséget kaptál, lehetőséget kaptunk az önismeretre. Újabb lehetőséget kaptunk arra, hogy megszabaduljunk előítéleteinktől, amelyek a másik politikai irányzat képviselőinek lesajnálására, lenézésére, sőt gyűlöletére késztetnek. Lehetőséget kaptunk arra, hogy az egyik politikai oldal iránt megnyilvánuló túlzott szimpátiát észrevegyük és leépítsük magunkban. Mert ha túlságosan szimpatizálunk egy párttal, akkor ez az érzés rendszerint a rokonszenvesnek érzett párt politikai ellenfelének utálatára, mocskolására, hazug megvádolására serkent. Ezt láttuk most a kampányban is, a Fidesz és az egyesült ellenzék oldalán egyaránt.

Sőt! Vizsgáld csak meg! Ha kellően érett az önismereted, akkor észre fogod venni, hogy a benned felnevelt pártszimpátia miatt többé-kevésbé rózsaszínben látod kedvenc pártod tevékenységét és gyűlölni, eltiporni valónak a politikai ellenfeleit. Most van itt a kiváló alkalom arra, hogy erre őszintén rádöbbenj!

Ne hidd azt, hogy nálad a bölcsek köve. Nincs nálad. Aki nem arra az oldalra szavazott, amire te, és most nagyon másként érez, az éppen annyira megszállottjává vált egy ideológiának, mint te. Ne hidd, hogy az általad jobbnak, haladóbb programmal rendelkező politikai oldalnak nincsenek hibái. Vannak, csak az iránta megnyilvánuló szimpátiáid vakká tesznek ezek meglátására. Ne hidd, hogy az általad szimpatikusnak tartott politikai oldal ellenfeleinek nem volt még jó döntése, vagy amit meg akar valósítani, annak ne lehetnének pozitív eredményei. De ezeket te addig nem fogod meglátni, és főként addig nem fogod megfelelő mértékben értékelni, amíg a pártszimpátiák és -antipátiák úgy mozgatnak, mint egy bábut.

Szabadságodat illetően mindegy, hogy konzervatív vagy liberális párttal szimpatizálsz. A lényeg, hogy nem te magad, hanem a szeretett és gyűlölt pártpolitika sajátos egymásnak feszülése határozza meg az érzéseid, gondolataid, szavazataid, amikor ezek bármelyikének hatása alá kerülsz. Lehet, hogy egyik kérdésben az egyik párt, a másikban a másik szolgálná jobban az ember érdekeit, a fejlődést. De ne hidd, hogy az egyik tudja a tuttit, a másiknak meg fogalma sincs róla. Ha ezt hiszed, akkor meg vagy vezetve, bárkire is szavaztál.

Ne hidd, hogy te szavaztál helyesen, és aki másként szavazott, az óriási tévedésben van! Ne hidd, hogy le kellene sajnálnod a másik párt vagy politikai oldal szavazóit, mert nem a te lelkedet kitöltő ideológia, pártnézetek szerint szavaztak, amelyhez te előszeretettel igazodsz. Egyáltalán, miből gondolod, hogy erény az, ha nem vagy képes pártoktól függetlenül gondolkodni azokról a kérdésekről, amiket a pártok tematizálnak?

Építsd le magadban ezt a tévedésekbe taszító rokonszenvezést és gyűlölködésre uszító ellenszenvezést! Hogyan? Kutasd az igazságot! Először talán nézd meg, milyen pozitív változásokat szeretne az, aki neked oly ellenszenves. Vagy milyen pozitív tulajdonságokkal rendelkezik annak a politikai oldalnak a képviselője, akire nem szavaznál. Próbáld meg megbocsátóan nézni! Vannak pozitív tulajdonságai, tettei.

Másodszor érdemes megnézni, hogy a neked szimpatikus politikai oldalnak milyen rossz döntései voltak, illetve milyen rossz döntésekre készül. Persze valakinek ez, a másiknak az számít jó vagy rossz döntésnek. Egyiknek ez esik nagyobb súllyal latba, a másnak a másik stb. És itt van a kutya elásva. Vannak problémák, amelyek az egyik ember számára kicsinek számítanak, a másiknak nagynak. Ami a fideszes szavazónak talán nem is nagy probléma, az neked óriási, ami viszont neked kicsi, az neki óriási. Ha ezt nem tudod megérteni, akkor esélyed sincs pártrabságod béklyóiból kiszabadulni.

Mi a megoldás? Próbáld meg átértékelni a látásmódodat, szélesebb alapokra helyezni! Lehet, hogy annak a kérdésnek, problémának kell sokkal nagyobb súllyal a latba esnie, amit eddig nem tartottál jelentős kérdésnek, a politikailag másként gondolkodó embertársadnál pedig annak kellene felértékelődnie, amit ő nem vett eddig kellően figyelembe. Így közeledhetnének az álláspontok. De csak úgy tudod leépíteni magadban a lelked átjáró – szellemi rabságodat előidéző – pártideológia szövetét, ha kész vagy negatívat keresni abban, amit előítélettel szeretsz, vagyis ami szimpatikus, és pozitívat keresni abban, ami nem szimpatikus. Főleg utóbbira érdemes nagy hangsúlyt fektetni.

Ahol a józan, előítéletmentes gondolkodásnak volna a helye, ott a szimpátiáktól és antipátiáktól való megszabadulás fontos cél. A politika ilyen terep.

Végső soron a saját gondolkodás autonómiáját kell megerősíteni, ha nem akarod, hogy egy pártideológia gondolat- és érzésrendszerének szellemi rabságában éld az életed. Ehhez pedig Rudolf Steiner mellékgyakorlatait ajánlom, azok közül is főként az elsőt. Az Önmagunk lelki megerősítése című könyv lelkünk olyan megváltoztatásának lehetőségeiről szól, gyakorlati módon, amelyet a spirituális úton járó ma már nem hagyhat figyelmen kívül, ha haladni akar a korral.

2022. 04.04.