• Kezdőlap
  • Cikkek
  • Tervezett élelmiszerválság, tervezett élelmiszerhiány?
  • Gellért Ferenc

Tervezett élelmiszerválság, tervezett élelmiszerhiány?

Pár hete egyre többször tűnik fel egy lista itt a facebookon, amelyen az USA-ban tavaly és idén történt élelmiszeripari tűzesetek vannak felsorolva.

Újabb megtévesztés! Csak szólok.

A tűzesetek valósak, de hogy ezek egy élelmiszerválság vagy emberi éhezés szándékosan tervezett intézkedései volnának, az enyhén szólva csak egy konteós mese.

A listán az USA élelmiszeriparának egészéhez képest elhanyagolhatóan csekély arányú károk szerepelnek. Lehet, hogy egy-egy cégnek a cég méretéhez képest viszonylag nagy kárai keletkeztek egy-egy tűz miatt, de ne legyen kétségünk afelől, hogy korábbi években is voltak hasonlók. :) Több tűz bizonyára nem is volt ezekben az években az USA-ban, mint amit a gondos konteós összegyűjtött azok számára, akik tudat alatt újabb összeesküvés-elméletre ácsingóztak egy ideje.

A Covid-járvány kezdete óta sokan lettek sokkal fogékonyabbak az ilyen konteós megtévesztésekre. A járvány idején sokakat sikerült alaposan megfertőzni hasonló alapokon álló hamis információkkal. A Covid kapcsán – ugye – a „nincs is járvány”-tól kezdve a „tervezett vírussal való emberiségirtás”, az „oltásokkal való emberiséggyérítés”, meg a „nanocsipes oltás” konteós meséje volt porondon. Most a tervezett élelmiszerválságról, tervezett élelmiszerhiányról terjed a mese – szenzációhajhász módon.Újabban ez a hazugságterjesztési módszer egyébként a hazugság szellemének a leginkább bevált módszere. Valós veszélyre vagy valós jelenségre hatásvadász módon szenzációs leleplezésnek tűnő hamis magyarázatokat terjeszt azokon keresztül, akik fogékonyak a hazug elméletekre, amiket ő talál ki a számukra. Rendkívül leleményes találmány. Íme a sokakat megragadó konteó általános receptje: Végy valós tényeket! Azokról állíts valami bődületes marhaságot, és talán még te is csodálkozni fogsz, hogy milyen sokan elhiszik. Miért fogják elhinni? Mert nem gondolkodnak, nem járnak utána, mert nem a valósághoz akarnak igazodni. Különösen a spirituális szemléletűek hajlanak elhinni mindenfélét kritikátlanul.

Élelmiszerhiány? Tény, hogy abban az esetben, ha az orosz-ukrán háború kiterjedne, akkor esetleg élelmiszerválság, élelmiszerhiány fenyegetne a világ egyes részein. De a világ nagy részén csak akkor, ha globális háború törne ki, amire kicsi az esély. Tény az is, hogy ahová eddig Ukrajna szállította a gabonát, ott fenyeget némi élelmiszerválság, illetve néhol már van is, de ez lokális probléma. Azt azért tudni kell, hogy élelmiszer bőven van a Földön jelenleg is. A világ gabonatermésének kb. 2 %-a terem Ukrajnában. Ha mondjuk az ukrán gabona 3-4 %-a menne exportra, és az most elakad a háború miatt, akkor azért nem sok fog hiányozni. A világ legtöbb országában semmi sem fog hiányozni. Ennek kiesése igazi élelmiszerválságot, -hiányt nem tud okozni.

Még élelmiszerhiány sincs, nem hogy szándékosan tervezték volna.

Tehát elsősorban a jelenlegi orosz-ukrán háború okozhat némi fennakadást néhány ország élelmiszerellátásában. Élelmiszerválság vagy élelmiszerhiány az említett USA-ban történt – szokásosnak megfelelő arányú – élelmiszeripari tűzesetek miatt biztos, hogy nem lesz. Ez a lista és a hozzá fűzött hamis magyarázat vagy sejtetés csak arra szolgál, hogy az emberek érzelmeire hatva hamis képünk alakuljon ki a valós helyzetről. Minél inkább hamis képünk van a valóságról, annál könnyebben lehet becsapni minket. Akkor hisszük el az összeesküvés-elméleteket.

A listán az előző évi hasonló tüzeket nem sorolták fel. Pedig akkor is voltak. Ez az egész lista így csak arra való, hogy az összeesküvés-elméletekre ácsingózóknak legyen újabb hazugság-táplálékuk, amit világgá kürtölhetnek, „önzetlenül” megoszthatnak konteóra éhes társakat találva.

Hasonló tüzek évtizedek óta vannak és lesznek. Ezek összességében nem veszélyeztetik az élelmiszerellátást. Az USA-ban sem. Az USA-ban nagyjából 36 000, vagy annál is több élelmiszeripari üzem működik. Ha adott évben mondjuk 20 cégnél keletkezik kisebb-nagyobb tűz, attól azért senki ne essen a konteósok megalapozatlan kétségeibe! A lista tehát egy csöppet sem a tervezett élelmiszerválság vagy élelmiszerhiány létrehozásának bizonyítéka. Ellenben ha ilyen listákat osztogatsz – hiszékeny lelkülettel –, akkor itt az alkalom, hogy elkezdj gondolkodni az itt leírtakon ahelyett, hogy a következő konteós mesét ismét gondolkodás, utánajárás nélkül terjesztenéd. Csak egy icipicit kell gondolkodni, csak egy icipicit kell utánanézni, csak egy icipicit kell várni, és máris világos lesz, hogy mi összeesküvés-elmélet és mi nem az.

Az USA szintjén is jelentéktelen tüzesetek nem fogják az európai vagy magyar élelmiszerellátást észrevehetően befolyásolni. Ami esetleg veszélyeztetheti, az semmiképpen sem ez a hamis fénybe állított tűzeset-lista, hanem a fent felsorolt okok. Sőt még az egyes területeket, országokat sújtó aszály, árvíz, viharkár sem idéz elő globális élelmiszerhiányt. Nálunk meg főleg nem.

2022. 06. 24.

Lásd ehhez: A felelős gondolkodásról és viselkedésről (1. Online pletykálkodás) c. cikket és folytatásait.

Minden jog fenntartva © Gellért Ferenc